Sa povestim!!

Lumina este ingredientul secret al identității noastre, indică cine suntem. Un spațiu frumos necesită combinația perfectă de culori și mobilier, dar componenta principala este iluminatul! Simțul văzului incanta atunci când intensitatea luminii și culorile corespund stilului exact de viata! Alegerea tipului de iluminat si efectul acestuia tine foarte mult de gusturile fiecaruia, de buget si mai ales destinatia spatiului luminat, dar si de tendintele pietei actuale. De regula se recurge la combinarea iluminatului direct cu cel indirect utilizand tipuri variate de corpuri de iluminat de la cele economice pana la cele mai putin economice, dar spectaculoase!

Designul interior nu are cum sa ignore problema iluminatului. Fie ca este natural, fie ca e artificial, iluminatul trebuie sa fie perfect.
Multi dintre noi cheltuim timp si bani pentru decorarea locuintei, dar daca lumina este nepotrivita, camerele nu vor arata asa cum ne-am dorit. Iluminarea potrivita trebuie sa fie principala prioritate, si putem incepe prin a observa camera din diferite unghiuri si diferite momente ale zilei. Unele incaperi luminate direct de lumina solara necesita ajutor pentru zilele mai intunecate. Trebuiesc luate in considerare aspecte precum: destinatia incaperii; timpul din zi cand aceasta este folosita; obiectele de mobilier ce vor sa fie scoase in evidenta; capacitatea suprafetelor de a reflecta lumina (suprafete precum oglinda, sticla, metal, ceramica, au tendinta de a reflecta si amplifica lumina); nuantele culorilor ce se gasesc in mobilier, podea, pereti, tavan etc.
E bine sa priviti lucrurile astfel: lumina nu este vizibila prin ea insasi, ci prin obiectele iluminate, prin reflexia luminii pe suprafetele acestora care astfel devin fizic vizibile.

Sunt mai multe aspecte in ceea ce priveste lumina utilizata in designul de interior. Haideti sa le discutam pe rand !

Lumina naturala versus lumina artificiala

Intensitatea luminii naturale este conditionata de mai multi factori si poate influenta in mod pozitiv sau negativ coloritul unei camere.
Pentru incaperi mai putin luminate sau neiluminate exista cateva trucuri: montarea unor ferestre mai mari; folosirea unor materiale care reflecta lumina, mobila deschisa la culoare, sticla si plexiglass pentru rafturi, obiecte cromate sau lucioase; vopsea pe baza de ulei in nuante deschise; oglinzi; jaluzele transparente etc.
In ceea ce priveste lumina artificiala, cea mai buna solutie este combinarea a trei tipuri de iluminare: iluminarea uniforma prin candelabre si aplice, iluminarea suprafetelor de lucru prin lampi de birou, iluminarea de tip deplasat astfel incat razele bec-ului sa poata fi directionate in functie de necesitati.

Sugestii utile pentru iluminare artificiala:

- acoperiti sursa luminii pentru a evita lumina orbitoare mai ales la iluminarea suprafetelor de lucru;
- luminile trebuiesc asezate separat iar intrerupatoarele trebuiesc montate in apropierea intrarii in camera;
- folositi becurile ce ofera o lumina galbuie, ce scoate in evidenta culorile;
- becurile fluorescente –atentie-sunt durabile si nu se incalzesc dar emit o culoare rece, culoare ce nu este agreata de cei mai multi dintre noi;
- becurile cu halogen produc o lumina puternica si clara chiar daca au un consum mai redus.

Culoarea luminii

In general lumina stralucitoare a soarelui este considerata ca fiind pura sau alba, acest lucru fiind gresit, lumina soarelui fiind de fapt o lumina calda, galbena. Insa aceasta lumina este reperul corect, toate sursele de iluminat artificiale trebuind sa mimeze cat mai indeaproape lumina soarelui.
Temperatura de culoare a unei surse de lumină se determină prin compararea cromaticitatii cu aceea a radiației unui corp negru. Suna complicat, insa sistemul permite determinarea precisa a temperaturii de culoare, ea fiind valoarea radiatiei unui corp absolut negru fierbinte – masurata în Kelvin (K) – care este asemenea cu aceea a culorii sursei de lumina.
Temperaturi de culoare mai ridicate (peste 6000 K) corespund culorilor reci (gama verde-albastru) și temperaturi de culoare mai scăzute (2700-3000 K) pentru culorile calde (gama galben-roșu).

 

Sfaturi pentru alegerea corpurilor de iluminat

Corpurile de iluminat sunt folosite peste tot în casă şi în jurul acesteia. Fiecare cameră din casa noastră necesită o atenţie specială şi soluţii diferite în funcţie de suprafaţă şi necesităţi. Iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să alegi corpurile potrivite casei tale:

§  Dacă ai o cameră mai mică de 300 cm la înalţime, evită să foloseşti candelabre sau lustre care coboară mai jos de 180-190 cm. Plafonierele ofera o lumină "rece", iar aplicele oferă o lumină cu umbre şi accente. Dacă vrei să foloseşti o veioză pentru birou, cea ideală este veioza care are braţ cu înălţime reglabilă şi abajur mobil care îţi permite să redirecţionezi optim lumina spre locul în care ai nevoie.

§  Într-o cameră, un singur corp de iluminat nu poate să asigure o lumină egală, odihnitoare şi apropiată de cea naturală. De aceea este necesar să foloseşti mai multe corpuri şi să le aşezi astfel încât să pui în valoare zonele care te interesează. Iluminatul din tavan este puternic şi obositor pentru ochi, iar o veioză aşezată pe noptieră sau măsuţă poate asigura cea mai intimă lumină de care ai nevoie.

§  Este bine să existe cel puţin trei surse de lumină: una generală, una punctuală pentru citit şi una puternică pentru dressing sau măsuţa de toaletă. În cazul lampadarelor, putem spune că au de multe ori un efect vizual mai puternic decât alte corpuri de iluminat. Un lampadar înalt cu abajurul îndreptat în sus oferă o lumină indirectă, dar puternică, în timp ce un lampadar jos, cu abajur clasic, tronconic, oferă o lumină discretă. Ele sunt preferate pentru spaţiile multifuncţionale, cum ar fi cel de living care serveşte şi drept birou.

§  Nu folosi plafoniere în living deoarece nu sunt indicate pentru spaţiile mari, iar lumina lor uniformă face camera să pară rece, lipsită de personalitate. Dacă nu vrei să pui în evidenţă tavanul, nu folosi aplice care direcţionează lumina în sus şi evită să foloseşti aplice care direcţionează lumina în jos dacă peretele este gol. Poţi să dai puţină strălucire casei tale prin folosirea candelabrelor.